יום ראשון, 18 באוקטובר 2009

איך ליישם את שיטת אלכסנדר בעשיית סלט...


כאמור, שיטת אלכסנדר היא שיטה שבה התלמידים לשיטת אלכסנדר לומדים להפעיל את עצמם נכון יותר. בשיטת אלכסנדר נוסחו 5 עקרונות על ידי המורה האנגלי הנערץ - מר פטריק מקדונלד.

חמשת העקרונות של שיטת אלכסנדר:
הכרה בכוחו של הרגל
הבחנה בקיום עירנות תחושתית לקויה
בלימה ואי עשייה
הנחיית כיוונים
הפיקוד הראשוני

לאור חמשת העקרונות האלה של טכניקת אלכסנדר, ננסה לבצע פעילות יומיומית רגילה, לדוגמא הכנת סלט ירקות טרי ובריא.

המתכון: עגבניה, מלפפון, חסה, פלפל, גזר, פטרוזילה, רוקט (בעונה), עגבניות שרי ושמן זית כמובן.

אוקיי, מתחילים... מקלפים את כל הירקות שדרוש לקלף, שוטפים את כל הירקות, חותכים את הירקות על קרש חיתוך, עדיף עם סכין טובה, ושמים הכל בקערה. מוסיפים שמן זית ביד רחבה, מערבבים ומגישים!
כולנו יודעים לעשות סלט...!

אוקיי... עכשיו נעשה שוב את הסלט הזה ונשים לב איך אנחנו מבצעים את הפעולה הכל כך מוכרת הזו.
אז יש לנו מסננת פלסטיק גדולה, נגיד בצבע כתום, שבה מונחים הירקות השטופים. קרש חיתוך וסכין טובה נגיד סכין ברזל אמיתית מיפן, ממקום שמתמחה בעשיית חרבות, שהאחות שלכם הביאה לכם מתנה מיפן, סכין שהופכת כל הכנה של ארוחה לעונג צרוף. נגיד...

כאשר אנחנו רוצים לבצע פעולה מסויימת שכבר ביצענו המון פעמים, אנו מבצעים את התנועה בצורה אוטומטית. בשיטת אלכסנדר אנחנו לומדים לזהות הרגלים שלנו ולומדים גם להכיר את כוחו של ההרגל עלינו ואת הקושי בעקיפת המנגנון האוטומטי הזה. כאשר אני לוקח את אחד הירקות שבמסננת, כאשר שם לב, אני רואה שהראש שלי נזרק לאחור ודוחס ונועל את הצוואר. זה הרגל שלי. הרגל שחוזר על עצמו בהמון תנועות שאני עושה, לדוגמא כאשר אני קם מכיסא, כן, כמו בשיעור אלכסנדר...
אני רוצה לבצע את הפעולה של חיתוך הירק מבלי לכווץ את הצוואר. אני רוצה שהידיים יצאו מתוך גב יציב, גב שכאשר אני מניח לרגליים ולא עוצר וחוסם אותו באזור המותן, מגיע דרך הרגליים עד הרצפה, ומצד שני הראש צומח לכיוון התקרה. תשומת הלב לכך כבר משפרת את היציבה. הידיים יוצאות מתוך הגב בתנועה של התרחבות הגב ולא ההרגל של כיווץ הגב בזמן עשייה. אני רואה שכשאני מתרכז ביד אני שוכח את המכלול (הבחנה בקיום עירנות תחושתית לקויה), מה ששוב גורם לכיווץ של הצוואר. טוב, הגענו לשלב שבו אנחנו מחזיקים את הפלפל ביד שמאל וביד ימין אנחנו רוצים לחתוך עם הסכין את הפלפל לקוביות. אני בתור מורה לשיטת אלכסנדר יודע, שכאשר ארצה לחתוך את הפלפל, אכווץ את הצוואר ולכן מתכוון להניע את הסכין אך לא עושה את התנועה... (בלימה ואי עשייה) במקום לבצע את הפעולה בצורה ישירה, אני עובר להנחיית כיוונים. מניח לצוואר כדי לאפשר לראש להוביל לפנים ולמעלה, כדי לאפשר לגב להתארך ולהתרחב לתוך הזרועות ולתוך הרגליים. בזמן שנותן לעצמי את הכיוונים ומבצע בלימה של הרצון לבצע את הפעולה בצורה ההרגלית, אני שם לב ליחס בין הצוואר הראש והגב. כאשר היחסים בין הצוואר הראש והגב נכונים, אז כל המנגנון מאורגן. היחסים האלה נקראים הפיקוד הראשוני. בשלב הזה תוך כדי הפעלת העקרונות, אני שם לב שאני מחזיק את הסכין ואת הפלפל בכוח רב בהרבה ממה שנחוץ. מגיע רגע שבו התנועה כמו קורה מעצמה. הידיים נעות והפלפל הופך קוביות קוביות, כאשר הידיים קלות בהרבה מאשר היו בהתחלה. אני לא נשען ולא צריך להישען עם כל המשקל על הסכין ועל קרש החיתוך. התנועה קלה וזורמת והסלט מוכן!!!
גילוי נוסף בשיעור הסלט הזה הוא שפלפל הוא ירק הרבה יותר רך ממה שחשבתי ו(זה גם בגלל הסכין המעולה) הוא נחתך כמו חמאה... כמעט ולא צריך להפעיל כוח...
שיטת אלכסנדר ייייהההההההההההההה!


תקלף מלפפון
אך לא תקלף את צבעו
תחתוך עד דק
אך הצבע נדבק
לקטנה שבקוביות הסלט

קטע מתוך שיר שכתב אבי - זאב ברקן.


2 comments:

  1. שיר
    בשעה טובה ובהצלחה
    אתר מקסים ומרענן אינפורמטיבי ולא מעיק
    ומאוד מאוד אישי
    רוחמה
    ראש פינה
    (ניפגשנו במיפגש מורים בת"א וגם בסדנא של שמואל וריקה בקיץ)

    השבמחק
  2. תודה רבה, אני זוכר!
    להתראות בסדנאות הבאות

    השבמחק